Aug 31 2011

Sommer 2011

Udgivet af

Sommeren 2011  

I skrivende stund er det den sidste dag for denne sommer. Altid en smule trist, tror jeg nok, for de fleste. Lige så snart det nye år er begyndt, starter vi at lægge planer for sommerferien og samtidigt glæder vi os lige så meget til de lange, varme, sommerdage efter en ligeså lang, kold og mørk vinter. Her i det nordlige Danmark begynder vi at være utålmodige efter noget varme fra en ellers lunken sol. Så er det april, og stadigvæk lægger den kolde vind en dæmper på solens spæde varmestråler og vore forventninger. Og så pludseligt er den her! Havemøblerne hives frem, og nu er der tid til at nyde det første måltid i haven – herligt!

Også til søndagsmessen begynder menigheden at komme i deres sommertøj og præsten begynder at svede under sit messehagl.

I år, takket være manges gavmildhed, kunne vi fejre messen uden at tage solbriller på, fordi vi igen fik gardinerne hængt op foran det store østvindue. Sikkert en forskel det har gjort. Nu er præsten og ministranterne ikke længere sorte skygger foran os i menigheden, og flere og flere begynder at sidde på nordsidens forreste bænke, fordi solens stråler ikke længere er chikanerende.

Juli og august er de store feriemåneder og det kan mærkes i menigheden. Nogle ansigter mangles på bænkene og så dukker andre gamle, velkendte ansigter op hist og her – det er vore trofaste tyske gæster, som år efter år kommer tilbage til Danmark; endda til det samme sommerhus. Nogle har fortalt, at de er kommet til kirken i over 30 år!  En trofasthed der vil noget. Det er også tid til andre messetider. Først tog den ene af vore præster på en vel fortjent ferie mens den anden havde travlt med at betjene 4 kirker, med en afstand på mellem 65 – 100 km imellem dem.  Det betyder, at messetiden for os her i Frederikshavn er ændret til kl.12.30 i disse to måneder – til gavn for nogle og en pestilence for andre. Her ved begyndelsen af september er alt tilbage til det normale.

Stille og roligt begynder vi at genoptage vore mødevirksomheder; så som Menighedsrådsmøder og Lokaludvalgsmøder, og der er nok at tage fat på med økonomien som et tilbagevendende og svært problem. Det kræver en stor indsats for os, som er medlemmer af disse to organer, at få de økonomiske ender til at mødes. At alle betaler deres kirkeskat er den sikreste måde at sørge for, at vi fortsat kan drive 4 kirker med 2 dygtige og engagerede præster.

I morgen er det den første efterårsdag. Mon ikke solen vil fortsætte med at varme os kolde nordboere med sine gavmilde stråler, og gøre os klar til den næste, forhåbentligt ikke så lange, vinter.

William

[ Click here for English version ]

Ingen kommentarer endnu - (klik for at skrive din)

Aug 31 2011

Messe tider fra. d. 2.9 – 30.9. 2011

Udgivet af

Kalenderen med messetiderne og lektortjeneste er nu opdateret.

William

[ Click here for English version ]

Ingen kommentarer endnu - (klik for at skrive din)

Aug 29 2011

Father Jude’s sermon is now translated.

Udgivet af

Father Jude’s sermon is now translated into English for our non-Scandiavian guests. Read it under the link: Søndags Prædiken.

We wish you all a peaceful and blessed week and hope you enjoy his sermon

William.

Ingen kommentarer endnu - (klik for at skrive din)

Aug 28 2011

Pastor Judes prædiken til d. 22. alm. søndag i året 2011

Udgivet af

Prædiken 22. almindelige søndag 2011. 28. august

En sommer var en dansk præst i Frankrig på ferie. Han fejrede messen en søndag og fordi det var ferietid var han kommet lidt sent op. Hurtigt gjorde han sig klar og satte sig ind i bilen, og da han kom frem til kirken var rigtig mange fra menigheden allerede kommet. De havde taget enhver ledig parkeringsplads i hele byen så præsten kørte rundt og rundt for at finde en plads, men forgæves. Så mødte han en politibetjent, og fik den idé at spørge ham til råds. Præsten spurgte betjenten: ’Må jeg godt parkere her selvom det er ulovligt?’ ’Joo’ svarede betjenten ’bare læg dit vievand og en rosenkrans på forsædet så sker der ingenting’. Således løb præsten ind i kirken og fejrede messen. Tilbage i Danmark skete der noget nær det samme. Præsten var kommet for sent af sted og valgte igen en ulovlig parkeringsplads. Også her lagde han vievand og rosenkrans på forsædet, og skyndte sig til kirken. Efter messen kom han tilbage til bilen. Der stod en parkeringsvagt og kiggede på hans bil, og præsten blev nu rigtig glad for at han havde lagt tingene på forsædet. Parkeringsvagten kiggede da også på ham og sagde: ’Goddag pastor, jeg ser at De er katolsk præst!’ ’Det er korrekt’ svarede præsten stolt. Betjenten fortsatte med hånden rakt frem: ’Min kone er også katolik, og her har De deres bøde’.

Ja, nu er en parkeringsbøde jo ikke noget særligt tungt kors at bære, selvom enhver der har fået en sådan sikkert har ærgret sig over de 510 kroner den koster. Alligevel er der en pointe med det, som præsten gør i min lille historie. Han synes nemlig at han er noget ganske særligt, et menneske som der skal tages et specielt hensyn til fordi han er en hellig præst. – Og sådan gælder det nok for os alle. Af en eller anden grund føler vi ofte gennem livet at de kors vi bliver givet slet ikke er noget for os, for disse kors kommer uventet, ubelejligt og ganske ufortjent.

Jesus giver os en anden opfattelse i dag. Han siger nærmest til præsten: ’Undgå ikke en parkeringsbøde ved at bruge din titel. Nej, tag din parkeringsbøde – tag dit kors og glem hvad du selv er. Tag dit kors og følg mig.’ Jesus siger til os alle, hvis formål her på jorden ikke er at vinde hele verden, for så at miste vores liv. Det nytter altså ikke noget at ville hvad mennesker ville. De spørgsmål vi bliver stillet overfor er forskellige fra menneske til menneske. Nogen vil blive fristet til at bruge deres autoritet som præsten på parkeringspladsen, andre vil blive stillet overfor store dilemmaer når de som magthavere har mulighed for at påvirke menneskers meninger, og andre igen vil stå overfor spørgsmålet hundredvis af gange gennem livet: ’Hvad vil mennesker? Hvad vil Gud?’

Det kan være svært for os at finde det rigtige svar, og derfor har vi brug for Guds hjælp. I bøn og med stor tålmodighed vil vi blive vist svaret, og når vi finder det svar så vil vi være salige – altså lykkelige fordi vi går Guds vej – måske bærer vi på tunge kors, for Guds vej handler tit op at samle vores kors op og tage det med os. At tage vores sygdom med os, tage vores fattigdom med os – alle vores bekymringer og sorg er der plads til på dette kors vi bærer gennem livet. Smider vi korset fra os og går menneskets vej så vil vi bringes til fald – derfor svarer Jesus som han gør til Peter: ’Vig bag mig Satan’. Peter prøver nemlig helt ubevidst at lokke Jesus til at gå menneskets vej.

Vi inviteres i dag til at reflektere over hvilken vej vi går. Sætter vi os selv i centrum og går menneskets vej for at redde det liv vi har her på jorden, eller går vi Guds vej og glemmer livet her på jorden for i stedet at samle vores kors op, for til sidst at miste livet i Guds navn? Da vil vi nemlig finde livet – et evigt liv. Gå derfor ud i dag og gå ikke længere menneskets vej – gå Guds vej og husk at også i Guds rige er der mange veje. Der er en vej til enhver som vil samle sit kors op, betale sin parkeringsbøde og bruge sin tale til at være Guds tale, og ikke menneskets.

[ Click here for English version ]

Ingen kommentarer endnu - (klik for at skrive din)

Aug 28 2011

Pastor Judes prædiken til den 22. alm. søndag i året 2011

Udgivet af

Jo, parkeringsbøder kan også være noget af et kors at bære, i hvert fald hvis man er katolsk præst i Danmark. Men Pastor Jude synes at der er andet at spekulere over end parkeringsbøder. Læs hans prædiken på linket: Søndags Prædiken

[ Click here for English version ]

Ingen kommentarer endnu - (klik for at skrive din)

Aug 27 2011

Læsningerne til søndag d. 28. august 2011

Udgivet af

22. ALM. SØNDAG i året 2011

Søndag 28. august (grøn). 

1.L.: Jeremias’’ Bog: kap. 20, v.7 – 9e 

Sl.: 63, v, 3-4, 5- og 8-9. 

Resp.: ’ Min sjæl tørster efter dig, Herre min Gud’. 

2.L.: Brevet til Romerne: kap.12, v.1-2. 

Ev.: Matt.: kap.16, v.21-27. 

(Augustin, biskop og kirkelærer, fejres ikke) 

Messen starter kl. 12.30!! 

Kollekt for Caritas Danmark: Husk at tage ekstra penge med til denne kollekt.

 

Læsningernes tema:

’Kristus, som overvandt kødets modvillighed

Det er ingen overraskelse for os at profeten Jeremias ikke havde lyst til at ofre sig selv som et levende offer til Guds vilje, fordi vi alle sammen oplever den samme modvillighed til at acceptere korset. Men sikker en trøst for os at vide, at Kristus oplevede den selv samme modvillighed i kødet og måtte kæmpe for at overvinde den’.

(Cf. The Sunday Missal)

[ Click here for English version ]

Ingen kommentarer endnu - (klik for at skrive din)

Aug 26 2011

‘A penny for your thoughts’

Udgivet af

’A penny for your thoughts’ betyder, at når man ser en anden fordybet i sine egne tanker, siger man den lille sætning ovenfor, så at den pågældende vil sige noget om, hvad han eller hun tænker. At man vil betale en ’penny’ (ca. 5 øre) ligger hen i det uvisse.

Da jeg forleden kiggede i bogreolerne i den sektion, som har noget med religion at gøre, faldt jeg over en lille engelsk katekismus, som efter sigende virkelig skulle havde kostet en ’penny’. Det lille blå 9 x 12 cm hæfte, udgivet i 1921 og har Cardinal Bourne’s imprimatur, indeholder 370 spørgsmål over Den katolske Tro i form af korte, nogle gange længere spørgsmål, og svar.

Jeg kunne tænke mig at skrive ét spørgsmål og svar fra hæftet hver fredag her på hjemmesiden, som optakt til den kommende søndag. Mange af dem vil sandsynligvis virker noget antikverede, man forhåbentligt sætte vore tanker, børnelærdom og trosholdninger i sving igen. Jeg håber I vil kunne nyde disse små citater. God fornøjelse!

Tro

Kapital 1 

1. Sp. ’Hvem skabte dig?’  Sv. Gud skabte mig.

 

[ Click here for English version ]

Ingen kommentarer endnu - (klik for at skrive din)

Aug 24 2011

En sekularkarmelits oplevelser.

Udgivet af

Birgit, et trofast medlem af vor menighed har, efter megen overtagelse, skrevet en spændende artikel om hendes liv som en sekulær Karmelit. Hvis du er interesseret, må du meget gerne kontakt hende eller Bent Reinhardt.

Mange tak Birgit for din flotte artikel!

 

MIN VEJ TIL KARMEL
 
af Birgit Stresino
 
Af og til er det umuligt at finde ord for det man gerne vil udtrykke. Ordene findes bare ikke. Ikke på dansk, ikke på engelsk – ikke på noget sprog!! – Alligevel var jeg engang i min pure ungdom så dum, at jeg troede,jeg kunne finde ord for, hvad jeg havde oplevet på bjerget Karmel i Israel.
Som nybagt journalistelev på Vendsyssel Tidende i Hjørring skrev jeg en artikel. I forblommede vendinger prøvede jeg at fortælle om en åndelig oplevelse, jeg havde haft på bjerget, stedet, hvor hellige mænd har holdt til og levet i bjerghuler siden profeten Elias dage omkring 800 før  Kristi fødsel.
Forsøget med artiklen blev en katastrofe, og et åbent sår i min journalistiske selvtillid.
En virkelig dygtig og smart journalist havde læst artiklen, og nu skulle den opblæste journalistelev, altså mig, have en lærestreg.
Han kom ind på mit kontor, som jeg delte med tre andre. Satte sig på kanten af skrivebordet og med den mest teatralske og hånlige stemme deklarerede han artiklen fra ende til anden til stor morskab for de tilstædeværende, undtagen naturligvis mig. Jeg kunne være krøbet ind under skrivebordet, så ydmyget følte jeg mig. Husk på, det var noget af det største, det smukkeste jeg nogensinde havde oplevet, det jeg havde forsøgt at skildre.
Men Karmel forfulgte mig!
Mange år senere, efter jeg var blevet katolik, tog venner mig med på en retræte i et karmelitkloster i Norraby i Sverige.
Da vi ankom , var jeg forfærdelig stresset. Faktisk helt klistret til af verdens larm og uro.
Vi trådte ind gennem døren til klostret, og hvad sket der så? –Jeg fik den mest forfærdelige migræne. Det forekom mig, at man her kørte i andet gear, mens jeg var i femte.
Migrænen varede i tre dage. Jeg kastede op og lå bare i min seng og led bag nedrullede gardiner.
Det skulle vise sig at være en effektiv kur. Verdens uro og stress blev renset ud, og jeg blev yderst åben og modtagelig.
Efter tre dage stod jeg op og gik til Indre Bøn, som er det helt  centrale i karmelitternes liv. Kontemplationen, det at sidde stille i Guds nærvær i ordløs bøn, er nok det mest typiske for en karmelit. Derfor er stilhed og ensomhed meget væsentligt i ordenen.
Målet er kontemplation og mysik. 
 
Jeg sad på gulvet på en bedeskammel. Rundt omkring i det lille kapel sad munke, præster og andre mennesker. Det var tidligt om morgenen. Solen var ved at stå op, og så skete der det for mig, som også skete på bjerget Karmel. —Jeg følte mig helt omsluttet af Guds kærlighed. — Så vidste jeg bare, at når jeg nu ikke var i Himlen, – for det var jeg jo ikke, så måtte jeg være tæt på. Her ville jeg gerne blive.
Hvordan katolikker finder til Karmel er nok meget forskelligt. De mystiske oplevelser er ikke afgørende, det er troen. Mange føler sig  nok tiltrukket af bønnen. Vi lever jo i en urolig tid fyldt med krige, kriser og uro. Bønnen er det stærkeste våben, vi har. Mange læser  bøger om Karmels spiritualitet. Nogen læser måske bøger af nogle af Karmels mange helgener f.eks. Johannes af Korset eller Teresa af Avila. Eller måske af den kendte karmelitter
præst, Wilfried Stinissen, der er prior i klostret i Norraby i Sverige, stedet hvor jeg var på retræte. Han har skrevet utallige bøget om kristen spiritualietet og er åndelig vejleder for den   danske sækularorden.
I Danmark er vi 37 sækularkarmelitter. Hvor mange der er i Sverige og Norge ved jeg ikke. Men vi hører alle til i Norraby. Det vil sige, vi er jo ikke gået i kloster, men knyttet til et kloster og lever helt normalt ude i verden. Broder Wilfried, der netop har fejret sig 60 års præstejubilæum er vores åndelig vejleder. Han hjælper og vejleder os i forbindelse med vores tro.
Både i Danmark, Sverige og Norge er der karmelittiske nonneklostre.  Her i Danmark ligger det ved Hillerød. Søstrene lever i klasur. Det vil sige, de lever deres liv indenfor klostrets mure og deres kald er bøn. Også sækularkarmelitterne er kaldet til bøn og et liv i Guds nærvær. Alle både gifte og ugifte, der har været katolik i mindst et år kan blive karmelit, hvis de findes egnet. Så følger en tid, hvor man er postulant. Altså man snuser lidt til det hele, er med til møder og retræter. Derefter bliver man novice og iklædt Karmels skapular, som er en del af Karmels ordensdragt og et symbolsk tegn på, at man står under Jomfru Marias beskyttelse og at hun er vores forbillede. Efter to år aflægges de første løfter, og efter yderligere tre år kan man aflægge de evige løfter. Hele processen tager normalt seks år.
Løfterne er, at vi lover at leve i lydighed, fattigdom og kyskhed.
At leve i kyskhed betyder ikke, at man ikke må gifte sig, men at man skal leve kysk ifølge Kirkens lære og etik.
At leve i fattigdom indebære naturligvis heller ikke, at vi sækularkarmelitter skal give alt det væk, vi ejer, men at vi ikke er bundet til jordisk gods. Og at leve i lydighed betyder, at man skal være lydhør overfor Guds vilje med vores liv.
Løfterne skal hjælpe os med at leve i forening med Gud, da vi i det daglige liv skal prøve at leve med Gud i alt, hvad vi gør.- Altså ikke forskelligt fra, hvad andre kristne skal prøve at gøre!!
Det daglige liv for en sækularkarmelit består af en halv times Indre Bøn. Desuden beder  man de to tidebønner Laudes og Vesper,som er Kirkens bøn for hele menneskeheden. Daglig messe, hvis det er muligt, og en andagt til Jomfru Maria, f.eks. Angelus eller Rosenkransen. Åndelig læsning skal man også give sig tid til, mindst to timer om ugen, ligesom hyppige skriftemål er en del af livet. Glemmes må heller ikke tjenester i Kirken.
For lige til slut at slå fast, hvordan det altsammen med karmelitterne begyndte, så besluttede de fromme eremitter på bjerget Karmel, at de gerne ville have nedskrevet nogle leveregler. De skrev til patriarken i Jerusalem år 1208 og Den hellige Albert skrev: Albertus, af Guds nåde patriark over Kirken i Jerusalem, til sine  sønner, Brocardus og de andre eremitbrødre, som står under hans lydighed og bor ved Elias kilde på bjerget Karmel…. og så følger reglerne. Selve konstitutionen indledes med ordene: — Alle er kaldede til i kærlighed at have del i den hellighed, der tilhører Gud alene: “ Vær da fuldkomne, som jeres himmelske fader er fuldkommen” (Matt 5/48).
Og skulle nogen have lyst til at se nogle karmelitter munke, så sidder de i  hvælvingerne i Sæby Kirke i form af kalkmalerier. Før reformationen var der nemlig et karmelit kloster i Sæby og kirken er er den gamle klosterkirke.

Ingen kommentarer endnu - (klik for at skrive din)

Aug 22 2011

Father Jude’s Sermon

Udgivet af

To all our visitors outside Scandinavia. Father Jude’s sermon has now been translated and can be found under the link: Søndags Prædiken. We hope you will enjoy it and might give you inspiration for the coming week.

William

Ingen kommentarer endnu - (klik for at skrive din)

Aug 21 2011

Pastor Judes prædiken til den 21. alm. søndag i året 2011

Udgivet af

Pastor Judes prædiken fra i dag er nu på linket: Søndags Prædiken

[ Click here for English version ]

Ingen kommentarer endnu - (klik for at skrive din)

« ældre indlæg