Jun 29 2013

Bibellæsnings plan til d. 13. alm. uge 2013

Udgivet af

Bibellæsning til denne uge 

Mandag 1. juli.

L.: 1 Mos. 18,16-33.

Ev.: Matt. 8,18-22. 

Tirsdag 2.

L.: 1 Mos. 19,15-29.

Ev.: Matt. 8,23-27. 

Onsdag 3. (THOMAS. Apostel)

L.: Ef. 2,19-22

Ev.: Joh. 20,24-29. 

Torsdag 4. (Elisabeth af Portugal (†1336)

L.: 1 Mos. 22,1-19.

Ev.: Matt. 9,1-8. 

Fredag 5. (Antonius Maria Zacharia, præst (†1539)

L.: 1 Mos. 23,1-4.19; 24,1-8.62-67.

Ev.: Matt. 9,9-13. 

Lørdag 6. (Maria Goretti, jomfru og martyr (†1902)

L.: 1 Mos. 27,1-5.15-29.

Ev.: Matt. 9,14-17.

Bededag for præste- og ordenskald.

Comments Off on Bibellæsnings plan til d. 13. alm. uge 2013

Jun 29 2013

Læsningerne til festen for Peter og Paulus 2013

Udgivet af

PETER OG PAULUS, APOSTLE

(Den 13. alm. søndag i Året 2013) 

Søndag 30. juni (rød) 

1.L.: Ap. Gern. Kap.:12, v.1-11. 

Sl. 34, v.2-3, 4-7 og 8-9.

Resp.: ’Herren befriede mig for al min frygt’. 

2.L.: 2. Brev til Tim.:kap.4, v.6-8 og 17-18. 

Ev.: Mattæusevangeliet:kap.16, v. 13-19. 

Messen er kl. 10.00 og fejres af Pastor Mikolaj

************************ 

Læsningernes tema:

’I dag fejrer vi apostlenes prinser, hvorfra kommer vor kristne tro. Vor Herre stod dem bi og gav dem magt, så at hele budskabet gennem dem kunne forkyndes og høres i hele verden’.

(Cf. The Sunday Missal)

 

The Theme for the Readings.

‘We celebrate the feast of the princes of the apostles from whom we derive our Christian faith. The Lord stood by them and gave them power, so that through them the whole message might be proclaimed for all the world to hear’,

(Cf. The Sunday Missal)

Comments Off on Læsningerne til festen for Peter og Paulus 2013

Jun 24 2013

Pastor Judes prædiken til den 12. alm. søndag i året 2013

Udgivet af

Pastor Judes prædiken fra i går kan læses under linket: Søndags Prædiken

Father Jude’s sermon from yesterday can be read under the link: Søndags Prædiken

Comments Off on Pastor Judes prædiken til den 12. alm. søndag i året 2013

Jun 24 2013

Pastor Judes prædiken til den 12. søndag i året 2013

Udgivet af

Prædiken 12. alm. søndag 2013.

Ev: Luk 9, 18-24

Uanset hvilket navn vi nævner på en kendt person – ja, lige meget om det er vores statsminister, Paven, USA’s præsident eller ejeren af et stort firma, så vil meningerne om disse personer være mange. Nogen vil sige: ’Han er en stor mand – han er folkets mand’. Andre vil sige: ’Han er ingenting – for ham har jeg ingen respekt’. Han er doven, han er en løgner, han er fantastisk! Ja, alle de mennesker vi samles om, og ser op til eller ser ned på danner vi ikke bare meninger om, men sætter også ord på, sådan at 2 udsagn om den samme person kan pege i helt forskellige retninger.

Jesus spørger i dag: ’Hvem er jeg?’ og han får mange svar. Udover de svar tænker disciplene sikkert også på nogle svar de slet ikke kan få sig selv til at sige, for også de har hørt hvad folk siger – at Jesus er en løgner, en bedrager, en man ikke skal regne med. Men de giver de pæne svar til Jesus – især Peter der svarer: ’Guds salvede’. Men Jesus er ikke noget af det – jo, han er Guds salvede men ikke på den måde disciplene forstår det. Han er ikke en konge over verden, eller en der skal herske over det rige de kendte til. Jesus skulle snart lide og dø.

Så hvem er Jesus for os? Vi kan have det svært med det spørgsmål af flere grunde. I modgang får vi at vide at vi skal løfte vores kors, men når modgangen varer ved er det fristende at lade korset stå, for så kommer tvivlen til os, og det bliver kompliceret at svare på hvem Jesus er, for HVOR er han henne? I medgang kan vi føle hans kraft, at han giver os styrke og håb, men så kan vi glemme at bekende vores tro på ham, fordi det bliver lettere bare at holde vores mund.

Men holder vi vores mund når livet er let og lader korset stå når livet er svært, hvem er så Jesus? Måske blot en skikkelse eller en figur der hænger på et kors over vores seng, som kun rigtig er med os når livet det er jævnt og uden forhindringer. Under messen har vi en chance for at vække vores tro til live både når livet er let, jævnt og svært. Vi lovpriser, vi bekender vores tro på alt det skrækkelige og vi sidder her i stilhed. Messen viser os på den måde vejen til en dyb tro, som vi kan overføre til det liv vi lever udenfor kirkens rum.

Det er en tro der er stærk i alle livets forhold – ikke blot når barnet skal døbes eller familiemedlemmer begraves, men altid i enhver af hverdagens begivenheder. Jesus kan ikke parkeres som en rig onkel fra USA der kommer til højtiderne. Jesus er her hver dag, og hver eneste dag i hele vores liv må vi forholde os til hvem han er.

Så hvem er Jesus? Det gælder for Jesus som enhver anden kendt. Vi kan kun svare på spørgsmålet overfladisk hvis vi ikke virkelig kender ham. Vi ved hvem Paven er, vi ved hvem USA’s præsident er. – Men vi ved ikke hvad de ser i TV. Vi kender ikke deres livret. Vi ved ikke hvilken parfume de bruger, for den slags ved man kun hvis man virkelig kender dem. Den chance har vi med Jesus. Jesus ønsker at kende os og at vi vil kende ham. – At han altid må følge os i vores liv, og se at vi bærer vores kors i svære tider, og bekender om ham i alle tider.

[ Click here for English version ]

Comments Off on Pastor Judes prædiken til den 12. søndag i året 2013

Jun 24 2013

Bibellæsning til den 12. alm. uge 2013

Udgivet af

Bibellæsning til denne uge 

Mandag 24. juni (Johannes Døbers Fødsel)

1.L.: Es 49,1-6

2.L.: Ap.G. 13,22-26

Ev.: Luk 1,57-66.80 

Tirsdag 25.

L.: 1 Mos 13,2.5-18.

Ev.: Matt 7,6.12-14. 

Onsdag 26.

L.: 1 Mos 15,1-12.17-18.

Ev.: Matt 7,15-20. 

Torsdag 27.. Cyrillus af Alexandria, biskop og kirkelærer †444)

L.: 1 Mos 16,1-12.15-16. Eller 1 Mos 16,6b-12.15-16.

Ev.: Matt 7,21-29. 

Fredag 28. (Irenæus, biskop og martyr †202)

L.: 1 Mos 17,1.9-10.15-22.

Ev.: Matt 8,1-4. 

Lørdag 29..

L.: 1 Mos 18,1-15.

Ev.: Matt 8,5-17

Comments Off on Bibellæsning til den 12. alm. uge 2013

Jun 18 2013

Sankthans

Udgivet af

sankhans

HEJ ALLE SAMMEN,

DUK FREDERIKSHAVN inviterer jer hermed til vores årlige Sankthans fest i kirkens dejlige baghave.

Vi starter kl. 16.30 med tænding af grillen for voksne. Mens grillen sættes i gang, vil der for børnene være udendørs lege ligesom boldspil, tagfat, osv. kun fantasien sætter grænsen.

DUK vil sørge for drikkelse, flutes, pastasalat, ketchup, remoulade, chips, te, kaffe, service osv. I skal selv komme med det kød/fisk eller pølser I gerne vil smide på grillen.

Senere tænder vi Sankthans bålet og hygger os omkring det. Husk at tage et tæppe med så I kan sidde udenfor og slappe af. Og en stor portion godt humør, så vi alle sammen kan få en meget hyggelig aften.

Vi bestemmer selv hvornår vi vil hjem efter arrangementet, men DUK regner med at være færdig ca. kl.21.00.

Alle er velkommen – jo flere jo bedre – så mød op og tag gerne hele familien med!

Hilsen DUK Frederikshavn

[ Click here for English version ]

Comments Off on Sankthans

Jun 17 2013

Pastor Judes Prædiken

Udgivet af

Pastor Judes prædiken  fra i går kan læses ved at klikke på linket: Søndags Prædiken

Father Jude’s sermon from yesterday can be read by clicking onto the link: Søndags Prædiken

Comments Off on Pastor Judes Prædiken

Jun 17 2013

Pastor Judes prædiken til d. 11. alm. søndag i året 2013

Udgivet af

Prædiken 11. alm. søndag i 2013

Ev. Lukasevangeliet, kap.7, v. 36 – 8, v3.

Det er et grundlæggende instinkt i mennesker at sammenligne alt vi ser eller hører, med det vi opfatter, er normalt. Når vi kigger på andre mennesker kigger vi på hvilke egenskaber de har og så kan vi give dem et stempel enten som normale eller unormale. Det unormale drager os for det udvikler vores tanker og idéer om hvordan livet kan leves. De unormale som lever abstrakt og helt forskelligt fra os må altid være en kilde til inspiration i vores eget liv, for det der er anderledes får os til at se kritisk på det vi forstår som normalt.

Kvinden vi møder i evangeliet i dag er netop et billede på noget unormalt der kan give os stor inspiration hvis vi tillader os selv at se hende – virkelig forstå hende og hendes behov. Hun har levet i synd – en tilværelse ingen drømmer om, og det er ikke det vi skal efterligne. Derimod har vi god grund til at beundre hendes mod. Hun er uren, prostitueret – hun er et billede på alt det dårlige i samfundet, og inde bag lukkede døre sidder farisæeren – den retskafne og taler med Jesus. Det er ikke et hus en kvinde som hende kan nærme sig, for hun må gå med bøjet hoved, men alligevel går hun derind. Hendes behov for at møde Jesus, hendes behov for at blive accepteret og blive rejst op er så stort at hun ikke kan holde sig væk.

Hvornår har vi sidst nærmet os Gud på den måde? Altså trodset alt – alle forhindringer og alt det normale, fordi vi har trængt til Hans kærlighed. Kvinden SKAL inspirere os i dag, for frelse og dybde er hvad vi bliver givet når vi bryder med det normale, og går imod strømmen og virkelig insisterer på at være hvem vi er uden falske facader. Kvinden viser Jesus hvem hun virkelig er. Måske er hun bange men alligevel træder hun ud af mørket og ind i lyset.

Dette mod er godt at blive mindet om, for det er svært at gøre som kvinden. Svært at træde ud af det normale og lige under overfladen lurer faren for at blive afvist. Når vi bryder med det vi plejer og kaster os ud i nye mønstre, så stiger angsten for et nej. Så stiger nervøsiteten for at nogen vil give os kritik. Sådan sker det ofte i kærlighed blandt mennesker, for er der noget der koster, så er det kærlighed. Kærlighed koster at vi må udstille os selv, gøre os sårbare og bringe os frem i lyset hvor alt er på spil. VI kan grines af, hånes eller vi kan blive taget imod. Sådan er det også med vores kærlighed til Gud. Den koster os noget – den koster vores falske facader, vores higen efter det normale – det polerede og almindelige. Vi må smide det væk, for kun som kvinden der er ærlig og sårbar, kan vi virkelig være tæt på Gud, kommunikere og lytte.

Det unormale er netop også hvad Bonifatiuswerk arbejder for at fremme. Vi samler ind til deres arbejde i dag i kollekten. Generalvikar Georg Austen siger: ’Ingen skal tro alene – i fællesskab vil troen vokse’. Jo flere mennesker der træder ud af det normale. Jo flere der bremser op og genfinder deres tro, jo større chance har kirken i fremtiden. For at bremse op har vi brug for en som kvinden til at vise os styrken i det unormale, og sådan har mange brug for at et menneske viser dem styrken i tro – vidner som autentisk viser troen, kirker der er åbne for bøn. Dette arbejde kæmper Bonifatiuswerk for alle steder hvor katolikker er en minoritet – også her i Norden, og her i Danmark og i vores sogn, hvor de har givet stor støtte.

Lad os i dag virkelig reflektere over vores normaler og de mønstre vi følger efter. Hvis vores veje ikke fører til et ægte forhold til Gud, så lad os gøre som kvinden og som Bonifatiuswerk og gå nye veje, så vores forbindelser ikke præges af det normale og rene men af noget ægte.

[ Click here for English version ]

Comments Off on Pastor Judes prædiken til d. 11. alm. søndag i året 2013

Jun 16 2013

Mindeord for Bendts kone, Lisbet.

Udgivet af

 

Det var med sorg, at vi modtog meddelelsen om at Lisbet Aldal, Bendts kone, døde for nogle dage siden og blev begravet i går i Tårs kirke. Det er de ældre medlemmer af menigheden, som kendte og huskede Lisbet bedst, da hun kom jævnligt til messen sammen med Bendt. De var gift i næsten 41 år, men de sidste par år har hun været plaget af en alvorlig sygdom, som endte med hendes død.

En lille gruppe af os deltog ved hendes smukke begravelse, som blev foretaget af deres datter, Iben.  Pastor Mikolaj repræsenterede præsterne og der var en bårebuket fra menigheden. Højtideligheden sluttede ved graven, hvor der blev sunget 2 vers af ”Fred hviler over land og by”, en af Lisbets yndlingssalmer. Vore tanker går til Bendt og hans familie i disse svære tider. Jeg vil slutte med de 2 vers fra denne smukke salme:   

 

Slut fred, o hjerte, med hver sjæl,

som her dig ej forstår!

Se, over by og dal i kvæld

nu fredens engel går

 

Fred med hvert hjerte, fjern og nær,

som uden ro mon slå!

Fred med de få, som mig har kær,

og dem, jeg aldrig så.                                                                           

 

Må Lisbet hvile i fred.

[ Click here for English version ]

Comments Off on Mindeord for Bendts kone, Lisbet.

Jun 15 2013

Bibellæseplan til den 11. alm. uge 2013

Udgivet af

Bibellæsning til d. 11 alm. uge i året 2013 

Mandag d. 17. juni

L.: 2 Kor 6,1-10

Ev.: Matt 5,38-42. 35 

Tirsdag d.18.

L.: 2 Kor 8,1-9

Ev.: Matt 5,43-48. 

Onsdag d.19. (Romuald, abbed †1029)

L.: 2 Kor 9,6-11

Ev.: Matt 6,1-6.16-18. 

Torsdag d. 20.

L.: 2 Kor 11,1-11.

Ev.: Matt 6,7-15. 

Fredag d. 21. (Aloysius Gonzaga, ordensmand †1591)

L.: 2 Kor 11,18.21b-30.

Ev.: Matt 6,19-23. 

Lørdag d. 22.(Paulinus af Nola, biskop †431eller John Fisher, biskop, og Thomas More, martyrer †1535)

L.: 2 Kor 12,1-10.

Ev.: Matt 6,24-34.

Comments Off on Bibellæseplan til den 11. alm. uge 2013

« ældre indlæg