Søndag den 24. maj 2015. Pinsedag
Ev: Joh 20,19-23.
Der findes en dansk mand der har brugt hele sit liv på at sejle rundt i verden. Han har mødt alle slags mennesker på sin vej, og når han med én sætning skal beskrive alt det, så siger han: ’Uden troen, eventyret og Ånden, har du kun pengene tilbage’. Det er en smuk måde at beskrive alle de oplevelser vi får i livet. Opgiver vi troen, eventyret og Ånden, så er der ikke meget tilbage – kun pengene som ikke kan købe det vi har opgivet tilbage.
Vi fejrer pinse og det er selvfølgelig Ånden der er temaet for de tanker vi kan gøre os i dag. Ånden er det der sker mellem mennesker, Ånden er det der giver os håb, Ånden er det vi opgiver når sygdommen har så hårdt fat, at der ikke er mere at kæmpe for. Ja, på mange måder er Ånden limen mellem Gud og mennesker. Det er det, der er tilstede når vi taler sammen, og evner at lytte mere end vi taler.
Helligånden udgår sammen med Faderen og Sønnen den Treenighed vi er knyttet til, og med den tanke kan vi næsten sætte os ind i den æresfrygt der har været blandt disciplene da Jesus blæste Ånden i dem. Det er store magter der er på spil. ’Modtag Helligånden’ lød ordene, og sådan lyder ordene også til os. ’Modtag Helligånden’ og forlad andre deres skyld. Og vores æresfrygt bør være lige så stor, for Ånden er en skrøbelig evne at bære på. Ånden må vi være ganske varsomme med hele livet.
Helligånden er det vi har blandt os som bygger kærlighed op og bryder afstande ned. Vi husker fra Biblen, hvordan Helligånden fik menneskene til at forstå flere sprog, og netop vores sprog har Helligåndens kraft. I vores tale holder Ånden balancen så kærligheden vinder over hadet og nåden vinder over mistroen. Når mennesket bliver hårdt er det Ånden som gør hjertet blødt, og måske er netop med den tanke at sejleren sagde at uden troen, eventyret og Ånden, har man kun pengene tilbage.
Pengene er et udtryk for det hårde. Det er et udtryk for magt, undertrykkelse og egoisme. Pengene kan ikke købe noget af det som Ånden giver til mennesket, og det er netop den balance vi må finde i livet.
Hvad er vi når pengene slipper op? Vi har set det ske for mange, at de ikke gjorde sig umage med Ånden, men troede at pengene kunne købe dem fri – fri fra høflighed, fra næstekærlighed, men når de en dag står på bunden af den tomme skattekiste så er de overladt til ingenting.
Helligånden er Guds sprog. Det er et sprog vi må studere hele livet for at blive bedre og bedre til at tale det. Helligånden er kærlighedens sprog som limer det brudte sammen i skrøbelige familier, og får os til at have øje for vores næste.
Vi siger at pinsen er kirkens fødselsdag, fordi pinsen var opbygningen af den tidlige kirke. Det var pinsen der blev grobund for det vi kender – ikke bænkene, døbefonten og vievandet, men den helt tidlige kirke hvor rammerne blev dannet omkring Guds ord og kærlighedens sprog. Lad os derfor i dag fejre kærlighedens fødselsdag, ved at øve os i at forstå frem for at misforstå.
Jeg så en tekst en dag hvor der stod: ’Vil du ændre verden må du starte med dig selv’ og det er netop i den tanke at Helligånden er med os. Hvis vi starter med os selv – hvis vi undlader at pege fingre os stille krav til at andre om at holde op med noget og starte med noget andet – men i stedet kigger på os selv, og spørger: Hvad kan JEG ændre? Hvad kan JEG gøre? Så er vi netop i gang med det Jesus beder os om: Forlad dem deres skyld, og deres synder vil være forladt.
Lad os derfor blive inspireret af pinsen til at tale Guds sprog i ethvert møde vi har med andre mennesker. Sådan vil vi skabe enhed og bryde de grænser som er i verden mellem farve, sprog og kultur.
[ Click here for English version ]