Prædiken til den 6. alm søndag 2018 (Fastelavn)
Ev.: Mark 1, 40-45.
Nogle gange når livet er svært kan vi mennesker få den tanke: ’At bare jeg dog var en helt anden person’. Vi kan ønske at vi kan overtage livet fra én der har det lettere end os. Og så kigger vi os omkring og ser med vores øjne at alle – næsten alle – har det lettere end os. De bærer mindre byrder – ja, sådan ser det i hvert fald ud!
Men på samme måde kigger disse mennesker på os, og ser ikke de byrder vi bærer på. For sådan er det med byrder – de er ofte usynlige og lette for dem der ikke selv bærer på dem. I dag er det fastelavnssøndag. Det er en mulighed for netop at blive en helt anden som tilsyneladende ikke har byrder at bære på.
Man kan blive Superman eller Batman eller et farligt dyr. Man kan vælge mellem en masse figurer som ser ud til ikke at have én eneste bekymring i livet. Let og legende redder superhelte dem der er i nød, og andre farlige figurer kan skræmme al ondskab væk.
Desværre er livet ikke så enkelt. Gud har skabt os i vores krop med vores sind, og det er den pakke vi må acceptere og leve livet med, uanset om det er sommer, vinter eller fastelavn. I evangeliet i dag møder vi en mand der er spedalsk. Udenfor byens mure har han sikkert også siddet og kigget på alle og tænkt at de havde et lettere liv end ham.
Men denne mand har ligesom os kun EN krop og ET sind. På samme måde som os er han bestemt til at få det bedste ud af det han har. Så han henvender sig til Jesus, og Jesus helbreder ham. Det er fantastisk for ham og han bliver lykkelig, og går direkte ud og gør ALT det Jesus har sagt at han ikke skulle. Han fortalte alle om det i stedet for at blive undersøgt af præsten og bringe et offer.
Og hvad har den tekst så med os at gøre? Jo, de ord som evangeliet taler til os i dag handler om at dét Gud har givet os i livets og dåbens gave – det kan vi udrette noget med, uanset om vi skulle opleve sorg og sygdom på vejen. Ved bøn, vilje og tålmodighed kan vi udrette noget. Paven har erklæret i dag som Verdensdagen for de syge.
Paven lægger især vægt på at sygdom og korsets smerte ikke er en håbløs tragedie. Smerten ved korset gennemborer Marias sjæl men lammer ikke. Smerten er en påmindelse om alt det andet som hun har båret på. Hun bar på Jesus før han endnu var født, hun bar på og det moderlige kald for sin Søn og for hele kirken.
Hver gang vi oplever modgang i vores liv, og pludselig ser at knuden løser sig, må vi huske den spedalske mand men også på Maria. Han sidder der – udstødt og uden værdighed. Han er samfundets laveste. Jesus giver ham en ny rigdom i sit liv – nemlig renheden, og Jesus fjerner hans bekymringer. – Og hvad er så mandens tak?
Fuld af glæde og stolthed går han ud og afslører Jesus og forråder på en måde den tillid Jesus har vist ham. Manden gør det modsatte af det Jesus ønsker. Det er en påmindelse til os alle om at være trofaste i vores tro, både når det gælder og det ikke gælder. Lad os ikke kun bede til Gud i vores smerte, mens også efterleve Hans ord til os i vores glæde, for sådan viser Maria os at vi ikke må miste håbet. Hun mistede sin søn, men alligevel vandt hun ham, fordi hun ikke ønskede sig et liv uden ham.
På samme måde KAN vi og SKAL vi bære livets smerte, for uden smerten kunne vi ikke få glæden, men glæden ville vi ikke leve uden. Jesus viser os her på Verdensdagen for de syge sin herlighed og efterlader kærligheden til os.
Lad os i dag tage vores fastelavnsmaske af og i et øjeblik af sandhed lægge al vores afmagt frem for Gud. Snart begynder fastetiden og i dag er en god mulighed for os til at erkende smerten men ikke lade den lamme os på trods af at den gennemborer vores sjæl.
Lad os med den tanke fejre dåben med det håb for Logan at han vil være stærk i sin tro både i smertens og glædes tid i hans liv.