Jul 15 2019

Pastor Judes prædiken fra i går

Udgivet af

Pastor Judes prædiken til d. 15. alm. søndag 2019 kan læses under linket: Søndags Prædiken

Comments Off on Pastor Judes prædiken fra i går

Jul 15 2019

Pastor Judes prædiken til d. 15. alm. uge 2019

Udgivet af

Prædiken til d. 15. alm. søndag.

Ev: Luk 10, 25-37

Vi kender denne lignelse udenad. Det er en fortælling om en mand – en hvem som helst – en fremmed der ligger på gaden og har brug for hjælp. Vi har læst lignelsen, hørt den, og set den som skuespil. Den virker let og ligetil at forstå. Vi forstår at når vi ser en lidende skal vi hjælpe og frelse ham, uanset hvem han er, sådan som Jesus befaler os.

Men læser vi lignelsen igen og lytter til Jesu ord, så tager det hele en drejning. En samaritaner var på Jesu tid ikke noget særligt. Men en præst var højt oppe i hierarkiet sammen med levitter. Når vi læser disse ord grundigt, så ser vi at der ikke bare er en lidende og en frelser i lignelsen. Nej, der er også to mænd, som ikke kan bruge deres titler til noget – for de burde skamme sig over at de ikke udfører alt det de går og lærer til andre.

Den lidende får på en måde hjælp fra en helt uventet person. Vi kan forestille os den lidendes forventning og skuffelse da præsten og levitten nærmer sig, men igen forsvinder. Måske ser den lidende samaritaneren i det fjerne og tænker at alt håb nu er ude, men ganske uventet er det ham der giver sin hjælp.

Jesus fortæller denne lignelse for at forandre os. – For at vi skal stille os selv spørgsmålet: Hvem er næsten i mit liv?

Han vender nemlig det hele på hovedet. Han spørger: ’Hvem af disse tre var en næste for den lidende?’ Med det spørgsmål blev både samaritaneren og den lidende en næste. Så hvem er så vores næste her i 2019? Vores næste er dem, der kommer os til undsætning, når vi har brug for hjælp. Vores næste er den som frelser os fra vores lidelse.

Men vores næste er også den vi møder når vi følger Jesu ord: Gå du hen og gør ligeså! Sådan fordobler Jesus begrebet ’næste’. Men hvordan navngiver vi det menneske? Er det Røde kors der beder om penge i gågaden? Er det manden der sover på bænken? Eller begrænser det sig til vores familie?

Svaret står klart for os når vi husker at det at leve af Guds barmhjertighed – det betyder at give af Guds barmhjertighed.

At leve af den barmhjertighed vi også skal give videre er en uendelig cirkel der danner rammen om vores kristne liv – i midten af den står barmhjertigheden. Og så bliver svaret meget nemmere – for hvem er så IKKE vores næste? Den person kan vi ikke navngive, da ethvert menneske er skabt i Guds billede.

Måske vil vi også blive overrasket over hvem der viser sig som vores frelsende næste, næste gang vi møder lidelse og modgang i vores liv. Gud har sat os mennesker midt i livet i denne dobbelthed. At kærlighed kan man ikke holde på, for den er kun noget værd hvis den deles. Og at have øje for sin næste har ingen værdi, hvis ikke vi handler på vores kristne instinkt.

Den lovlydige som vil udstille Jesus tror at det evige liv er et regnestykke som falder ud til fordel for den der kender matematik. Jesus svarer ham med en lignelse, der gør alt matematik til skamme og viser at to røvere plus to retfærdige giver minus, og at der må en fremmed, en ukendt, til for at skabe overskud. Og der finder vi svaret på hvordan vi arver det evige liv. – Ved at leve livet dobbelt. At elske og ære Gud – at elske sin næste som du elsker dig selv.

Og for at sætte streg under det kunne ordene lyde: Elsk din næste som Gud elsker dig! Så vidde er rammerne for kærlighed fra og til en næste, og så snæver er porten til det evige liv.

Comments Off on Pastor Judes prædiken til d. 15. alm. uge 2019

Jul 13 2019

Læsningerne til d. 15. alm. søndag 2019

Udgivet af

Søndag d. 14. juli (grøn)

1.L.: 5. Mosebog: kap. 30, v. 10-14

Sl 69, v. 14+17.30-31.33-34.36ab+37.

2.L.: Brev til Kol.: kap. 1, v. 15-20.

Ev.: Luk.: kap. 10, v. 25-37.

Comments Off on Læsningerne til d. 15. alm. søndag 2019

Jul 08 2019

Barnedåb🙏😊

Udgivet af

Vi fik et nyt medlem til Helligåndskirke menighed. Den lille dreng blev døbt: Gabe Jodvin  Kasendwe og bagefter vist af Pastor Jude til menigheden . Vi siger til lykke til hans forældrene Willy Kasendwe og Esther Mwadi og deres familie.

Comments Off on Barnedåb🙏😊

Jul 08 2019

Bendt Aldals bisættelse

Udgivet af

Onsdag d. 3. juli tog vi afsked med Bendt; et af de første medlemmer af menigheden, da kirken blev indviet i 1967.

Kisten var dækket med blomster fra hans egen have; alt efter hans eget ønske. Ligeledes var der lagt blomster og kranse plukket fra ens en have eller fra vejkanterne; igen efter eget ønske.

Bendt var en stor beundrer af d. hlg. Frans af Assis og forsøgte at leve sit liv efter Frans’ forbillede. Derfor måtte penge ikke bruges på købte blomster men sendes til Caritas. Pastor Jude holdte en fin tale om Bendt og hans betydning for kirken og kirkens liv. Efter messen blev Bendt kørt til Tårs, for at blive begravet sammen med sin afdøde kone Lisbeth.

RIP Bendt!

Comments Off on Bendt Aldals bisættelse

Jul 08 2019

Pastor Judes prædiken fra i går

Udgivet af

Pastor Judes prædiken til d. 14. alm. søndag 2019 kan læses under linket: Søndags Prædiken

Comments Off on Pastor Judes prædiken fra i går

Jul 08 2019

Pastor Judes prædiken til d. 14. alm. søndag 2019

Udgivet af

Prædiken til den 14. almindelige søndag 2019

Ev: Luk 10, 1-9

Enhver der har kendskab til at dyrke sport ved at for at præstere sit bedste må man træne godt, yde meget og være dedikeret. Men enhver ved også at det hele bliver lidt nemmere med fans der hepper og støtter.

Sådan ser vi i TV fans hilse med flag, og hører sangen bølge frem og tilbage på stadion, mens andre løber alt hvad de kan ved siden af deres favorit cykelrytter i Tour de France.

Men så sker det også at disse fans misforstår deres opgave. De spytter på en cykelrytter. De kaster et kanonslag til en fodboldkamp eller lufter racistiske meninger mod spillerne på banen. For sådan er nogle fans. De hilser med flag når alt går godt, og de vender deres vrede mod deres helte når det går dårligt.

Jesus har aldrig givet det indtryk at fans betød ret meget. Han havde ikke behov for at mange syntes godt om ham, klappede af ham eller på gadehjørner bekendte at de hører til Gud og kristendom. Jesus søgte noget andet i mennesket. Jesus søger at vi mennesker er villige til at betale noget for at FØLGE ham, og ikke kun være FANS.

Man kan være et dedikeret fan hjemme i sofaen, men man kan ikke følge nogen hjemme fra sofaen. Det er den store forskel. På samme måde kan vi bære et kors om halsen som fan af Jesus, men BÆRE korset kan vi kun når vi følger ham.

I dagens evangelium udpeges der 72 som blev sendt ud to og to for at fortælle om Guds rige. De skulle sige ’Fred være med dette hus’ og de skulle helbrede de syge. De 72 blev sendt ud på en opgave, og helt sikkert kom de til huse, hvor de ikke var velkommen, og helt sikkert mødte de syge som ikke ville have noget med dem at gøre. Men de 72 var FØLGERE og ikke kun FANS. Så de buhede ikke af opgaven – de gik heller ikke hjem.

Nej, de tog deres kors op og gjorde deres pligt. De gik fra hus til hus og opfyldte på den måde den opgave de havde fået.

På den måde er de en inspiration for os, for at vi kan kigge på vores eget liv og på samme måde opfylde de opgaver vi er blevet givet som følgere i vores tro. At bede her i kirken, at gå til skriftemål kan kun en ringe værdi hvis vores opførsel på den anden side af kirkens mur går imod alt det som Guds ord lærer os. Vi må være gode ambassadører for vores tro, og ikke buhe af kirken når vores liv er svært.

Jesus inviterer os alle til at spørge os selv i dag: Er vi fans eller følgere? Tænker vi på Jesus som en god figur at have med i vores liv, på vores sengebord og som en rosenkrans i tasken? Eller er vi følgere der har taget vores kors op for at hjælpe de syge, være næstekærlige og gøre vores pligt som kristne – at være et menneske som ikke spreder ondskab og grimme ord. For sådan er det at følge vores tro – Gud vil sende os ud på nye veje for at vise mennesker omkring os at Guds rige er kommet nær, eller med andre ord – at der er grund til at følge troen og opgive alt det dårlige der fylder i vores liv.

Comments Off on Pastor Judes prædiken til d. 14. alm. søndag 2019

Jul 06 2019

Messetiderne til Juli 2019

Udgivet af

Alle messetiderne til denne måned findes enten på linket: Kalender eller på forsiden under rubrikken : Begivenheder

Comments Off on Messetiderne til Juli 2019

Jul 06 2019

Læsningerne til d. 14. alm. søndag 2019

Udgivet af

Søndag d. 7. juli (grøn)

1.L.: Es. Bog: kap. 66, v. 10-14c

Sl 66, v. 1-3a.4-5.6-7a.16+20.

2.L.: Brev til Gal.: kap. 6, v. 14-18.

Ev.: Lukas.kap.10, v. 1-12.17-20 eller 10,1-9.

Messen er kl. 14.00 og fejres af Pastor Dominique.

Comments Off on Læsningerne til d. 14. alm. søndag 2019

Jul 01 2019

Bendt Aldal

Udgivet af

Lørdag d. 29. juni døde Bendt, vor gode og trofaste medlem af menigheden, efter langtids sygdom. Han var en af de sidste medlemmer af den ‘gamle’ menighed, som jeg kendte den i begyndelsen af 70erne. På det tidspunkt var vi ikke ret mange som fejrede messen hver lørdag kl. 16.00 efterfulgt af dejlige boller med kaffe bagt af Eisenhardt søstrene.

Bendt var meget forankret i sin tro, som viste sig ved hans store kærlighed til Jomfru Maria og den hellige Frans af Assisi; hvilken 3. orden han var medlem af i mange år. Tillige var han meget søgende og interesserede sig meget i Wilfred Stinissens åndelige skrifter samt flere andre forfatteres arbejde.

Bendt havde to store lidenskaber: Haven og Havet. Adskellige gange mødtes vi en lørdag formiddag til hækklipning mm., ellers kom han, uden at sige noget, og gik blot i gang med et eller andet, som han mente skulle ordnes i kirkens have.

Den anden lidenskab var hans passion for at sejle. Ved at have sin sejlbåd i havnen på den anden side af vejen, kunne han tilbringe lørdag aften i båden for at komme i tide til søndagsmessen. Ja, sådan var Bendt.

Vi kommer til at savne ham på sin vante plads på 3. række, men mon ikke han har fået en meget bedre plads hos Vor Herre i Himlen?

Ære være hans minde.

William

Begravelsen finder sted onsdag den 3.juli kl.11 fra Helligåndskirken i Frederikshavn med følgende jordfæstelse ved Tårs kirke.

Comments Off on Bendt Aldal

« ældre indlæg