Oct 21 2020

Pastor Judes prædiken

Udgivet af

Pastor Judes prædiken til d. 29. alm. søndag kan læses under linket: Søndags Prædiken

Comments Off on Pastor Judes prædiken

Oct 21 2020

Pastor Judes prædiken til d. 29. alm. søndag 2020

Udgivet af

Matt. 22, 15–22. (Livestream)

Det spørgsmål som Jesus får stillet i dag er et meget typisk spørgsmål både når det gælder religion og politik. Hvad svarer du – ENTEN det ene ELLER det andet? Og folket venter spændt for at kunne håne den der skal give svaret, for det er et svar som man kan blive holdt op på, og stillet til regnskab for.

På dansk spørger man: Vil du have pest eller vil du have kolera?

Hvordan skal man vælge? Hvordan skal man svare på det spørgsmål, for man vil hverken det ene eller det andet. Så finder man et politiker-svar. Et svar der kryber udenom og fortæller om det på den ene side og på den anden side.

Vi hører ofte politikere gør det. De bliver spurgt om de vil spare på de syge eller på de ældre, og vi ser dem blive spillet skakmat i TV. I dagens tekst forsøger nogen at spille Jesus skakmat, for nu skal han afsløres.

Skal vi betale skat til kejseren eller skal vi kun tjene Gud? Jesu svar viser os at verden ikke er så enkel. Svaret viser os at vores kristne liv er et liv med nuancer. Det er nuancer som politikere ikke tør afsløre på TV, men det mod har Jesus. Han siger til os: Gå ud og gør begge dele. Giv kejseren hvad der er hans og giv Gud det som tilhører Ham.

Farisærerne forsøger at narre Jesus i en fælde. Men den der forsøger at narre Gud, narrer kun sig selv. De søger at knække sandheden, men bliver mødt af en sandhed de endnu ikke har kendt til. De sætter en ligning op mellem enten og eller, men får både og serveret, fordi visdommen der er hos Gud rækker længere end den visdom der hersker blandt mennesker.

Vi må give noget – give vores skat til kejseren og bringe et offer, for holder vi kun på vores eget og deler ingenting, vil Himmeriget heller ikke blive delt med os. I Danmark har vi ingen kejser og det er nok de færreste som i morgen vil ringe til SKAT og bede om at få et mindre fradrag, så hvordan går vi ud i dag og betaler den skat evangeliet taler om? Hvordan går vi ud og opfylder den ligning af både og, som Jesus taler om?

Vores skat til kejseren betaler vi når vi hjælper nogen som ikke har gjort sig fortjent til det. Vores skat betaler vi når vi passer vores arbejde, vores familie og andre forpligtigelser som ikke umiddelbart har noget at gøre med hverken hellighed eller tro. Vores skat betaler vi også når vi glemmer vores egne planer og i stedet bliver talerør for de der ingen stemme har.

Nej, vores verden er ikke så enkel at vi bare helt kan glemme kejseren og kun tjene Gud. Vi hører om ordensfolk i hele verden, som er kaldet til at bede for os alle. De går til deres værelse eller kirke og beder. De tjener Gud, og det skal vi være glade og taknemmelig for. Men manges liv er anderledes end det, og er stadig gode liv – liv der leves efter Guds planer. Vi må bære vores tjeneste med balance, bede og tale med Gud, men også tjene lidt hos kejseren, som vi med godhed kan omsætte og handle med til menneskers bedste.

Lad os med iver forsøge at forandre verden gennem vores tro, og holde på det der bidrager til en kærlig verden, og i samme ånd bidrage til denne verden, så vi kan give næring til det samfund vi er skabt til at leve i. Dagens tekst inspirerer os til at kigge på balancen i vores liv, så vores tjeneste for Gud giver udbytte og vores skat til kejseren nærer alt på vores vej. For sådan bliver livet her på jorden et både og, frem for enten eller.

Comments Off on Pastor Judes prædiken til d. 29. alm. søndag 2020

Oct 17 2020

Læsninger til d. 29. alm. søndag 2020

Udgivet af

Søndag d.18. okt. (grøn).

1.L.: Es. Bog: kap. 45, v.1.4-6.

Sl 96, v. 1+3.4-5.7-8.9-10a+c.

2.L.: 1. Brev til Thess.: kap. 1, v. 1-5b.

Ev.: Mattæus: kap. 22, v. 15-21.

Messen er kl. 14:00 og fejres af Pastor Dominique

Comments Off on Læsninger til d. 29. alm. søndag 2020

Oct 14 2020

Pastor Judes prædiken fra sidste søndag

Udgivet af

Pastor Jude prædiken til d. 28. alm. søndag 2020 kan læses på linket: Søndags Prædiken

Comments Off on Pastor Judes prædiken fra sidste søndag

Oct 14 2020

Pastor Judes prædiken til d. 28. alm. søndag 2020

Udgivet af

Ev: Matt 22, 1-10 (eller 1-14)

For at begrænse smitten med Corona har regeringen i Danmark besluttet, at når vi holder fest, så må vi kun være 50 mennesker samlet. Netop den regel har betydet for mange kommende ægtepar og dåbsforældre at de måtte skære ned i antallet af gæster. Blandt dem de allerede har inviteret måtte de ringe til nogen og sige, at de ikke er inviteret alligevel. Disse bekymringer har lagt en dæmper på glæden hos mange, for når vi sender invitationer sender vi dem med kærlighed. Vi sender vores indbydelse til dem vi elsker, dem vi savner, dem vi har tæt på os, og dem vi ønsker tættere på.

Vi sender vores invitation med forventning om at dem vi inviterer, har det på samme måde med os. At de også ønsker at fejre livets begivenheder med os og ønsker at være vidner til vores liv. Vi elsker vores gæster for hvem de er, og med rette må vi forvente at de også elsker os for hvem vi er. Alligevel gør alle noget særligt ud af sig selv når der er fest. Mændene tager slips på, og kvinderne kommer med læbestift. Vi går til frisør og pakker strømperne med huller i væk.

I evangeliet, vi hører i dag, sender Jesus os en invitation til fest. Det er en fest i Guds Rige. Han inviterer os som de mennesker vi er, for i kærlighed til vores fejl og mangler inviterer Jesus os i håbet om at vi vil deltage i festen. Vi står på gæstelisten alle sammen. Det er Jesus som har sendt os denne invitation allerede den dag vi blev født. I invitationen stod: Kære barn, du inviteres en personlig fest med mig gennem hele livet, og senere en plads i mit Himmerige. Festen starter nu. Lev med mig i dit liv, og glæd dig i Guds Rige, for på det Rige er der ingen ende.

Så simpel er denne invitation, og for det ikke er nok, så sender Jesus den samme invitation igen og igen gennem hele vort liv. Alligevel takker mange nej. De siger nej til at leve med Jesus, nej til festen, og ønsker ikke Guds Rige. Så Jesus er lidt som kongen der holder sin søns bryllup. Også han har reserveret alle pladserne til os. Han har sat vores navne på bordkortene, men så sker det at vi tvivler og fristes af andre ting. Den ene dag vil vi gerne komme. Den næste dag glemmer vi alt om festen. På den tredje dag kommer vi i tanke om at vi gerne vil med til festen alligevel, men dog på betingelse at vores nabo, vores kollega, og andre vi føler os bedre end, ikke er inviteret også. Ja, Jesus har en lang gæsteliste at holde styr på. Festen i Guds Rige er ikke begrænset af Corona. Den er ikke begrænset til 50 af de nærmeste og bedste.

Vi ved ikke hvem der står på Guds gæsteliste. Det kan både være dem vi anser for de gode og de onde. Både dem der er i en flot indpakning, og dem der ikke gør noget ud af hvordan de fremstår. Rundt om Guds veldækkede bord kan vi blive overraskede over bordkortene, for der vil vi se at den, der sidder ved bordet ikke bare er den, der kan binde et slips, men er den der trofast svarer når Gud kalder, og ikke lader sig forstyrre af andre ting. Vi ser selv forstyrrelserne i vores eget liv. Hvad vægter tungest – kirkens messe eller besøg af gæster? Kirkens undervisning eller fritidsaktiviteter? Bøn eller Netflix?

Gå derfor ud i dag og sig ja til den invitation Jesus sender os igen og igen. Sig ja til messe, til bøn, til almisse, til nærværet med Gud. Da vil vi mærke at festen i Guds Rige med bordkortet med vores navn på vil forandre vores liv.

Comments Off on Pastor Judes prædiken til d. 28. alm. søndag 2020

Oct 06 2020

Lektorlisten

Udgivet af

Nu er en lektorliste tilføjet. Desværre linket: Begivenheder og Kalender vil ikke samarbejde (Corona virus ramt??) Hvis man klikker på Kalender kan du se hvem lektoren er (nogenlunde!) Jeg håber problemet bliver løst snarest.

William.

Comments Off on Lektorlisten

Oct 05 2020

Pastor Judes prædiken fra i går

Udgivet af

Pastor Judes prædiken til d. 27. alm. søndag 2020 kan læses under linket: Søndags Prædiken. Den er også ‘Live streamed’ – se på sognets hjemmeside.

Comments Off on Pastor Judes prædiken fra i går

Oct 05 2020

Pastor Judes prædiken til d. 27.alm. søndag 2020 (+ Live stream)

Udgivet af

Matt. 21, 33 – 43

Når man tror man er noget særligt, kommer man hurtigt til at se latterlig ud. Man kan blive grinet af, nogen kunne måske finde på at pege fingre, og andre vil med stor hån fortælle om ens forfald. Når man tror man er noget særligt klatrer man gerne op ad lange stiger, helt op i skyerne for at alle kan se hvor særlig man er, hvor god man er, men der er en dårlig ting med lange stiger. Når man klatrer helt op i toppen af dem, så gør det virkelig ondt at falde ned. Sådan sker der når man bliver præsident og siger at corona ikke findes, og man selv bliver smittet, og sådan sker det for mange af os, når vi klatrer højere op end vi kan klare.

I dagens evangelium hører vi om sådanne mænd i toppen af stigen. Jesus fortæller en lignelse og mændene omkring ham er hurtig til at grine, håne og pege fingre for at fortælle Jesus at de kender svaret: ’En vingårdsejer, som bliver snydt på den måde, vil da forpagte jorden til nogle andre – nogen som er bedre!’. Jesus er ikke imponeret over deres menneskesyn. Nej, for overalt i verden ser Jesus mennesker, som ville gøre på samme måde, og ikke kendes ved det de er blevet givet. Der er ingen sammenhæng i hvad de har sagt ja til, og hvad de derefter vælger at gøre. Disse folk skælder han ud gennem lignelser, for at de skal forstå at også de, de som sidder og forarges, har skyld i denne sag.

Alle samfund har et hierarki – ja, sådan har også enhver familie et mønster med et overhoved i spidsen for det hele. Hvem har skabt disse hierarkier? Måske er det jo netop direktøren der får vores agtelse mens han samtidig er manden med den dårligste sammenhæng. Den eneste som virkelig ser sammenhæng i denne verden er Gud. Han har skabt hele sammenhængen mellem menneske og natur, og sandelig ikke om vi også nogle gange peger vores fingre mod Gud og raser når vi siger: Hvorfor hjalp du mig ikke som jeg havde fortjent?

Sådan sker det for en mand som boede i en by. Pludselig en dag regnede det kraftigt og byen blev oversvømmet. Manden kravlede op på sit tag og ventede. Der kom en båd forbi og de råbte til manden: ’Kom vi vil redde dig’, men manden råbte tilbage: ’Jeg venter på Gud’. Senere kom en redningsbåd, men manden bad også den om at forsvinde, for så dybt stolede han på at Gud ville redde ham. Nu kom en helikopter over huset, men manden dukkede sig og råbte: ’Gud vil redde mig’. Snart var vandet så højt over taget at manden druknede. Han døde på sit tag. I himlen stod han ansigt til ansigt med Gud, og manden var helt knust: ’Hvorfor svarede du ikke min bøn? Hvorfor reddede du mig ikke fra døden?’ Gud svarede: ’Din død er din egen skyld. Jeg sendte dig en lille båd, så en redningsbåd og til sidst en helikopter, men du tog ikke imod nogle af delene!’ Ja, Guds sammenhæng er nogle gange så tydelig men dog så overraskende at vi ikke ser den.

Måske har Gud holdt de mennesker i hånden som opfandt mundbind, håndsprit, visir og alle de andre ting, der i denne tid skal beskytte os, så vi på den måde reddes fra sygdom og kan udrette de ting her på jorden, som er en del af Guds sammenhæng.

Vi inviteres i dag til at skabe sammenhæng i vores liv. Vi inviteres til at virkelig overveje om alle de fejl vi ser i verden også ses i os selv. For bedre at forstå kan vi hver især studere Jesu ord, for i Ham er der sammenhæng og det giver os et håb. Et håb for at der vil blive sammenhæng i os, og så vil vi måske finde modet til at stille op i køen til Himmeriget. Vi vil gå ned fra vores stige og stille os bag ved løgneren, morderen, røveren og alle andre som har ret til den forreste plads.

Comments Off on Pastor Judes prædiken til d. 27.alm. søndag 2020 (+ Live stream)

Oct 03 2020

Læsninger til d. 27. alm. søndag 2020

Udgivet af

Søndag d. 4. okt. (grøn).

1.L.: Es. Bog: kap. 5, v. 1-7

Sl 80, v. 9+12.13-14.15-16.19-20.

L.: Brev til Fil.: kap. 4, v. 6-9.

Ev.: Mattæus: kap. 21, v. 33-43.

(Der er et LU møde efter messen)

Messen starter kl. 14.00 og fejres af Pastor Jude

NB: Husk at der er et begrænset antal af pladser pga. Corona restriktioner!

Comments Off on Læsninger til d. 27. alm. søndag 2020

Oct 02 2020

Messetiderne til oktober 2020

Udgivet af

Alle messetiderne til denne måned kan læses enten under: Kalender eller på forsiden under rubrikken: Begivenheder

Comments Off on Messetiderne til oktober 2020