Feb 11 2019

Pastor Judes prædiken til d. 5. alm. søndag 2019

Helligåndskirken Frederikshavn

Prædiken til d.5. alm. søndag 2019.

Ev: Luk 5, 1-11

Vi kender nok alle det at vi kan køre fast i vores liv. Enten kan vi køre fast lige midt i når vi laver lektier – det er som om vi ikke har flere ord at skrive, eller som om vi ikke længere kan regne noget ud. Eller også kan vi køre fast i livet – arbejdet bliver surt, familielivet bliver tungt, eller på anden måde størkner vi midt i livets flod.

I sådanne situationer står alting stille. Der er ingen drift eller drivkraft i os. Modet har måske helt forladt os, men så sker der ét eller andet og et enkelt råd eller opmuntring kan få os til at drive med strømmen igen, og finde livsmodet tilbage. Og igen flyder lektierne, regnestykkerne og livet med forældre og børn. Sådan er livet. Det går op og ned. Det står stille og det flyder. Nogle gange kaster vi garnet ud og fanger ingenting, og andre gange kaster vi snøren ud og fanger mere end vi kan spise.

Læg ud på dybet siger Jesus i dag. Dermed sætter han noget nyt i gang. Mændene har fisket og fisket uden at fange noget men på hans befaling prøver de lige én gang mere, og med succes. Sådan er det med vores tro. Sådan er det med Jesus. Læg ud på dybet – prøve én gang mere i Hans navn.

Er du ikke vant til eller god til at bede, så prøv én gang mere i Jesu navn!

Er du uvenner med din bedste ven, så prøv én gang mere at blive forsonet med hjælp fra Jesus!

Sidder du fast i et af livets vaner, tomrum, spørgsmål, så kast det ud på dybet, og søg resultater – prøv én gang mere i Jesu navn!


Vi ser i dag, hvorfor dette ikke bare er tomme idéer, og et dårligt råd. Mændene har brugt hele natten forgæves og uden held, og det kan vi helt sikkert også genkende fra vores liv. Vi kan genkende det i uvenskaber, misforståelser eller måske i det nærvær vi mangler med Gud. I det hele gælder det at søger vi dybere ind og længere ned, så vil dybet give os vores løn. Lønnen kommer fra Gud, og afløser vores brudte kontakter med nye forbindelser.

Når vi på den måde mærker at Gud virker i vores liv, og gør en forskel for den måde vi lever på, så bliver vi aldrig de samme mennesker igen. Jesus siger til os: Frygt ikke, Fra nu af skal du fange mennesker! Og disse ord skal vi forstå i den rette sammenhæng. Vi skal ikke FANGE mennesker i ordets forstand. Nej, vi skal fange mennesker, ved at involvere os i deres liv, og stille spørgsmål til hinanden, tale sammen og bruge tid på at komme ind i hinandens dybde.

Vores mission her i livet er at bevæge os i cirkler, som griber ind i andres liv og helt ind i deres inderste dybde. Derinde ligger troen på Gud, og derinde ligger vores mission med troen – nemlig at lede andre ind i Guds fiskenet, så vi alle kan være samlet i Guds Rige. Gud ønsker at vi fra nu af, både børn, unge og ældre, viser omsorg for andre, og giver os tid til at være med dem der har brug for os. På den måde vil både andre og os selv vokse i troen på os selv, troen på troen, og i nærværet med Gud, så vi kan føle os sikre og i tryghed i Hans fiskenet.

Dagens tekst kan inspirere os til aldrig at opgive håbet, når vores net er tomme. Måske har vi kastet garnet ud igen og igen, og rakt vores hænder ud for at nå mennesker, vi har mistet kontakten med, og omvende uvenskab til venskab. Måske er vores net kørt fast, og vi ser ikke længere værdi eller frugt i vores relationer til arbejdet, til kirken og til Gud. Men opgiv ikke håbet – kast garnet ud på det dybe i Jesu navn, og se at Gud giver mennesket nye veje at følge, og råber til os: Frygt ikke!

Comments Off on Pastor Judes prædiken til d. 5. alm. søndag 2019

Lukket for kommentarer