Apr 15 2019

Pastor Judes prædiken til Palmesøndag 2019

Helligåndskirken Frederikshavn

Prædiken til Palmesøndag 2019.

I dag kommer der en frelser, en redningsmand, til Jerusalem. Alle der bor i Jerusalem har høje forventninger til ham. Indbyggerne i ét hus tror at han kan klare alle deres problemer. Indbyggerne i et andet hus tror at han kan vende fattigdom til rigdom. Kvinderne i byen tror at han kan give dem mere ligeværd og mændene i byen tror at han kan gøre deres magt over kvinderne endnu større.

Så alle i Jerusalem hylder HAM de har ventet på med palmegrene. De har forberedt sig på guld og ædelsten, rigdom og storhed, og vigtigst af alt løsningen på alle deres problemer. Men rundt om hjørnet ved byens port drejer Jesus ind. Han kommer ridende på et æsel.

Det står hurtigt klart at han ikke opfylder noget af det de har ønsket. Han kommer med INGENTING der kan vende magten. At Jesus ankommer til Jerusalem med et lovgrundlag bygget på kærlighed bliver så stor en skuffelse at det koster ham livet.

Det kan undre os at folkets festlige ’Hosanna’ hyldest på bare få dage kan ændres til ordene ’Korsfæst ham!’. Men dette dobbelte ansigt er en del af det at være menneske. På den ene side stemmer vi politikere ind i Folketinget. På den anden side nærer vi et had til dem der sidder der. På den ene side ønsker vi fællesskab. På den anden side synes vi at klare det hele bedre selv.

Jesus drejede ind i Jerusalem ikke for at forandre magten men for at forandre folkets hjerter, og i dag kan vi tænke: ’Hvad har det med mig at gøre? Jeg stod ikke der i Jerusalem og råbte!’. Men at hylde og råbe ’Hosanna’ har i høj grad noget med os at gøre. For midt mellem hyldesten og korsfæstelsen finder vi vores egen sindstilstand. For også vi er sårbare i vores nærhed med Gud. Dagene vi står overfor viser at der ikke er langt fra kærlighed til had, og hver i sær kender vi helt sikkert episoder i vores liv som understreger dette.

Vi der er her i dag underskriver os som katolikker. Når nogen spørger om vores tro er vores svar et ’Hosanna’. Og det er et svar som kræver vedholdenhed og hårdt arbejde. Vi må være udholdende, for fra alle sider er der nogen som hvisker: ’Korsfæst ham!’. Troen på Gud er under pres og det har den været alle dage. ’Bank på og så skal der lukkes op for Jer’ siger Jesus. Alligevel er grænsekontrol på dagsorden. Bed og så skal der gives Jer’ lyder ordene fra Jesu mund. Alligevel er stramninger stadig moderne. Gud gav mennesket naturen at herske over. Underligt nok har vi travlt med at ødelægge den!

Vi lever i et samfund der bekender sig som et kristent samfund, men alligevel er der tråde der trækker helt væk fra de værdier som Jesus introducerede verden for. Også vi som mennesker kan have svært ved at fastholde vores jubel. Og det er netop det de kommende dage handler om – at vi som mennesker nyder så stor kærlighed hos Gud, at vi på vores vanskelige vej til fuldkommenhed hele tiden inviteres til fornyelse.

Jesus red ind i Jerusalem på et æsel. Han kom med muligheden for at lade hjerter fornyes. Lad os i dag reflektere over den fornyelse Gud hele tiden tilbyder vores hjerte både gennem kærlighed til mennesker, i bøn og i skriftemålet. Må vi gå ind i den stille uge men også ud gennem påsken med en ’Hosanna’-hyldest der ikke forstummer men hele tiden fornyes i vished om den forandring vores hjerte kan mættes af.

Comments Off on Pastor Judes prædiken til Palmesøndag 2019

Lukket for kommentarer