May 28 2019

Pastor Judes prædiken til d. 6. uge i Påsketiden 2019

Helligåndskirken Frederikshavn

Prædiken til d. 6. søndag i Påsken 2019

(Til den første Kommunion)

Ev: Joh 14, 23-29

Når vi har en vielse i vores kirke er det en forudsætning for vielsen at både manden og kvinden siger ’ja’ til hinanden. Vi kan ikke fejre bryllupsfest, hvis kun manden svarer ’Ja jeg vil elske hende, ja jeg vil ære hende til døden os skiller’ og kvinden derimod kigger på sin kommende mand og siger: ’Jeg er ikke helt sikker, men jeg vil prøve at elske ham indtil den dag han ikke længere sætter sin tallerken i opvaskemaskinen, og jeg vil ære ham hvis han ved hvordan han skal bruge en boremaskine’. Et bryllup og derefter et ægteskab forudsætter at 2 mennesker siger ’ja’ af hele deres hjerte til de spørgsmål de stilles.

Præcis på samme måde er det for ordensfolk og præster. Vi siger ’ja’ til et ægteskab med Gud, med alt det sådan et forhold indeholder, og sådan gør mange mennesker over hele jorden. Mennesker som erklærer sig kristne. De siger ’Ja’ til Gud, men fra ægteskabet mellem mand og kvinde ved vi, at man må arbejde hårdt for kærligheden. Man kan ikke blot blive gift og så flytte til hver sin verdensdel og på afstand elske og ære hinanden livet ud.

Så hvordan elsker vi Jesus? Han forlod denne jord for mange år siden, og her går vi mennesker alene rundt, og lever kun for følelsen af ham, tanken om ham og troen på ham. I evangeliet siger han til os: ’De der elsker mig, vil gøre det jeg siger til dem’. Han har altså en forventning til os, ganske som manden og kvinden der giftes med hinanden har store forventninger til deres roller i ægteskabet.

Jesus ved at vi mennesker ikke kan stå og gå alene, og i modsætning til ægtefolk som kan skændes og til tider helt give op overfor ægteskabet, så er det en anden form for pagt Jesus har med os. Han kender vores svaghed, han ser vores problemer, og ved at mennesket har brug for en vejleder i deres liv, så vi hele tiden husker at Jesus er nærværende og lever i vort hjerte. Han lover os i dagens evangelium Helligånden.

Jesus trøster os og siger vi ikke skal være bange, for Helligånden vil guide os. Helligånden vil vise os vejen når vi synes fortabt. Sådan vil Helligånden også være med vores kirke og føre den derhen hvor Gud vil. For Helligånden taler gennem kirken til mennesker over hele jorden, og giver vores kirke en enhed som går forud for hvad jeg vil og hvad du vil.

Det kan få os til at undre os, for her i denne kirke og når vi kigger ud på verdens kristne, så er vi alle forskellige individer der finder 1000 svar på det samme spørgsmål. Betyder det at Helligånden modsiger sig selv? Nej, for vi må forstå at når Jesus sender Helligånden til Jer – så er det os kristne han taler om som en masse, som en enhed. I vores enhed virker Helligånden og gennem vores kirke sendes Helligånden til dig og mig, når vi er klar til at gå de rette veje.

Lad os virkelig åbne vores ører og bruge vores sanser, så vi med et åbent sind vil forstå de ord Helligånden taler til os. Lad os være parate til at yde det samme for vores tro som i et ægteskab, nemlig at elske og ære og give nærhed, for Jesus giver os en fred, – en fred der er bedre end den mennesker kan tilbyde.

Comments Off on Pastor Judes prædiken til d. 6. uge i Påsketiden 2019

Lukket for kommentarer