Sep 30 2019

Pastor Judes prædiken til d. 26. alm. Søndag 2019

Helligåndskirken Frederikshavn

Ev.: Lukas: 16,19-31.

Det er svært at være klog, men det er altid nemt at være bagklog – altså finde den rigtige løsning når det hele er for sent. Så står man der med alle sine talenter og ved lige hvad man ville have gjort hvis bare man havde chancen for at gøre det forfra. – Og sikkert er det at der kommer en eller anden tåbe og siger: ’Det skulle du have tænkt på noget før’. Så bliver vi rasende!

Det er netop det evangeliet handler om i dag. At blive bagklog og at ville løse alt det, som pludselig er for sent. Og desværre er det nok sådan for os alle, at havde vi bare vidst alt det vi ved i dag allerede da vi blev født så havde vi gjort mange ting anderledes. Heldigvis åbenbarer Gud ikke alt for os samme dag som vi døbes. Nej, Gud giver os den viden vi kan tåle hen ad vejen, og med tiden lærer vi af vores erfaringer.

Den rige mand er død. Han ser tilbage og ser pludselig at hans rige liv har gjort ham både blind og døv overfor den udfordring der lå lige udenfor hans dør. Der lå Lazarus og led og manglede omsorg, men den rige mand holdt sig på sin side af døren. Der var kun kort afstand mellem de 2 i deres levende liv. Så kort afstand at den rige mand sagtens kunne have rakt hånden ud, men han gjorde det ikke. I døden bliver afstanden mellem dem større. En stor ubærlig kløft som den rige mand ikke kan gå over præcis som Lazarus ikke kunne gå ind over den rige mands dørtrin.

Enten har vi travlt med så meget at vi ubevidst graver kløfter mellem vores familie og os selv eller også har vi på grund af fysiske afstande mistet følingen med mennesker i vores hjemlande. Vi har vores eget at slås med og orker ikke tage de andres byrder på os oveni. Kløften mellem os og den rige eller os og manden der lider udenfor vores dør bliver hurtig stor hvis ikke vi er opmærksomme på menneskerne omkring os. Det sker ikke lige natten mellem mandag og tirsdag – det sker over lang tid, og pludselig står vi i den samme situation som den rige mand. Det blev for sent at gøre noget og nogen siger til os: Det skulle du have tænkt på noget før’.

Det sker med dem vi elsker at der sætter punktum i livet her på jorden og vi kan ikke længere skabe nye minder. Vores børn flytter hjemmefra og vi kan ikke længere omfavne dem og læse godnathistorier. Vi bliver selv syge og svage og kan ikke længere gøre hvad vi gjorde. For alt det skulle vi have tænkt på noget før! Jesus minder os om denne måde at leve på i dag. Når vi skubber denne lille snebold foran os, så bliver den større og større og til sidst piner den os i dødsriget. Den rige mand kunne lytte til både Moses og profeterne, og han kunne have hjulpet Lazarus, men han gjorde det ikke. I dødsriget fortryder han sine gerninger, og ser straks at alt dette skulle han havde tænkt på noget før.

Jesus siger til os i dagens lignelse at vi lever i risiko for at gøre det samme, for vi ved præcis det samme som den rige mand vidste da han var blandt Moses og profeterne. Så i dag kan vi spørge os selv om vi tager os af det? Vi kan spørge om vi lever et liv, som vi i virkeligheden vil ønske at gøre om, den dag vi sidder i den rige mands situation. Vi ved godt hvor vi ikke lever op til Guds kærlighed til mennesker. Så lad os vågne op og gøre afstanden mellem os og Guds vilje mindre, så vi ikke går ind i dødsriget med fortvivlelse og med den tanke at alt dette skulle vi have tænkt på noget før.

Comments Off on Pastor Judes prædiken til d. 26. alm. Søndag 2019

Lukket for kommentarer